Wat is gijzelsoftware?

Ransomware en cryptoware (gijzelsoftware) behoren tot de meest vervelende soorten malware. Het is kwaadaardige software van criminele die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. De software beweert dat u zich schuldig zou hebben gemaakt aan strafbare feiten en daarom losgeld (ransom) moet betalen als u de computer of het bestand weer wilt gebruiken. Maar niets is minder waar. Want de PC kan vaak niet eens meer door criminelen worden gedeblokkeerd.

Verklein de kans op besmetting

In de meeste gevallen vallen er slachtoffers van gijzelsoftware via besmette bestanden, bijvoorbeeld een e-mailbijlage, of via een lek op de pc door niet bijgewerkte software. De kans op besmetting kan worden verkleind door:

  • het besturingssysteem en programma’s altijd up-to-date te houden;
  • een goede virusscanner te installeren, die minimaal dagelijks automatisch wordt bijgewerkt;
  • een goede back-up te maken van bestanden en deze buiten de computer te bewaren;
  • geen onbekende of onbetrouwbare bijlagen van e-mails te openen;
  • alert te zijn tijdens het surfen op internet en bij het downloaden van software, muziek, films etc.

Wat als mijn computer besmet is?

Het voornaamste is om geen losgeld te betalen. Wanneer uw computer is geïnfecteerd met ransomware, dan zijn er vaak manieren om het virus te verwijderen zonder dat er gegevens verloren gaan. Bijvoorbeeld via een Windows-systeemherstel of anti-malware programma. Lukt ook dat niet, dan kan een herinstallatie van uw PC oplossing bieden. In dit laatste geval kunt u er 100% zeker van zijn dat het virus weg is.

Er zijn weinig tot geen maatregelen om besmetting met cryptoware te verhelpen. De enige maatregel is het regelmatig maken van een back-up, bijvoorbeeld op een harde schijf of USB stick, die niet was verbonden met de besmette computer. Op deze manier bent u tenminste verzekerd dat u nog over uw bestanden kunt beschikken.

Een back-up in de cloud

De voordelen van een online back-up, is dat u de gegevens op meerdere apparaten kunt bekijken (ook op een smartphone) en dat de gegevens buitenshuis bewaard worden en daardoor onbeschadigd blijven bij besmetting van een virus. Bovendien hebben veel cloudpartijen uit veiligheidsredenen ook een reserve back-up van uw bestanden. Een expert adviseert u graag welke clouddienst het beste bij uw situatie past.

Deskundige hulp nodig?

Maak een afspraak

Voor hulp bij het verwijderen van een virus, of voor het maken van een (online) back-up, schakelt u de hulp in van een expert bij u in de buurt. Ook voor de aanschaf van een antivirus-pakket of een back-up oplossing kunt u terecht bij de expert. Bel gratis voor een afspraak naar 0800 0471 of klik op ‘Boek een expert’.